V rámci Bratislavy IV doručujeme aj osobne.

Ako využiť korkové zátky?

Sme v tom spolu. Hoci sami doma, ale spolu. Táto zvláštna situácia, keď kto môže, ostáva radšej zatvorený doma, prináša so sebou aj nové správanie a pocity. Je možné, že sa mnohí cítite osamelo, unudene, nevyužito. Niektorí opačne - vymýšľate stále niečo nové a využívate každú sekundu. Iní, paradoxne, nestíhate ešte viac ako predtým.

No stále platí, že nikdy nenastal lepší čas na pustenie sa do nových vecí alebo do tých, ktoré sme dlhodobo odkladali. Hĺbkový poriadok, nové recepty, čítanie kníh, učenie jazykov, ručná tvorba (a nemusia to byť len rúška). Ešteže človek je tvor tvorivý a vynachádzavý a tak sa poďme pozrieť práve na to, ako využiť túto špecifickú ľudskú vlastnosť. Jedným z neblahých účinkov karanténnej sezóny je zvýšená spotreba nielen jedla, ale aj alkoholu, napríklad vína. No keďže vo všetkom zlom je niečo dobré, aj takúto neresť môžeme využiť vo svoj prospech :) 

Vychádzajme teda z predpokladu, že spotreba vína vo vašej domácnosti sa o niečo zvýšila. Prípadne, máte doma staré fľaše s korkami.

Ako teda kreatívne využiť korkové zátky, ľudovo nazývané korkové štuple? 

Tu sú TOP nápady z korkových zátok, ktoré sa nám najviac pozdávajú vzhľadom na ich jednoduchosť alebo vizuálnu ľúbivosť. 

1. PRAKTICKÉ TRIKY Z KORKU DO DOMÁCNOSTI 

Nastoknúť korok na hrubšiu špajlu a napísať na korkovú zátku názov vašej práve nasadenej bylinky je ten najjednoduchší nápad. Počas tohto obdobia je ušľachtilé dokázať si vypestovať vlastné rastliny. Tak nech sa nám nepopletú :) 

Z korkovej zátky viete vymyslieť aj gumičku na zviazanie elektrických káblov alebo minimalistickú kľúčenku. Nezabudnite, že všetko čo k tomu potrebujete, je "len" dostatok korkových zátok.  

10 Korkove triky

2. VESELÍ PANÁČIKOVIA Z KORKU 

Tento nápad poteší hlavne deti, ktoré vám môžu pri ich výrobe asistovať a vniesť viac kreativity. Nezabudnite svoje výtvory vyfotiť, prípadne vymyslieť krátke bábkové divadlo s korkovými panáčikmi. 

DIY 4 Panacikovia z korku

3. SVIETNIKY A MINI NÁDOBKY Z KORKU 

Ďalší z tých o niečo praktickejších nápadov, ako využiť korkové zátky. Jednoducho a esteticky. Troška náročnejšie je len vyrobenie magnetických mini vázičiek na sukulenty. Do korkových zátok musíte vyhĺbiť dierku na zeminu a zo zadnej strany prilepiť magnetku, nech vám korkové nádobky pekne držia na chladničke. 

DIY 2 Svietniky a nadoby jpg

4. PODLOŽKY Z KORKU POD HRNCE 

Pri realizácii tohto nápadu budete potrebovať aj lepidlo, ideálne tavnú pištoľ. Inak stále platí, že v jednoduchosti je krása. 

5 Podlozka pod hrnce

5. KORKOVÁ STENA A NÁSTENKA

Tento nápad je síce jednoduchý, avšak budete potrebovať skutočne mnoho, ale mnoho korkových zátok. No keďže nikto nevieme, ako dlho potrvá toto obdobie sociálnej izolácie, je dosť možné, že sa vo vašich domácnostiach nájde časom väčšie množstvo korkov :)  Ak si nechcete pokryť celú stenu korkovými zátkami, môžete si vytvoriť mapu z korkov nalepenú na tenkej doske. 

DIY 3 Korkova stena jpg

Šikovným trikom ako zdvojnásobiť množstvo korkových zátok je narezať ich na viac rovnako hrubých častí. Rezanie korkov vám pôjde ľahšie, keď ich predtým necháte pár minút vo vriacej vode. Budú tak mäkšie a flexibilnejšie.

 DIY 3 Korkova nastenka

6. SVADOBNÉ INŠPIRÁCIE Z KORKU

Svadobná sezóna síce tak skoro v plnom prúde nebude, ale o to viac sa vám zídu zaujímavé nápady, ktoré viete zrealizovať skutočne nízkonákladovo :) Sama som niektoré z týchto nápadov využila na vlastnej svadbe a mali veľký úspech. Konkrétne šlo o menovky k stolu a stojanček na svadobné menu. 

DIY 5 Menovky z korku na svadbu

Ak sa chcete s korkovými zátkami pohrať viac, môžete vytvoriť aj takéto veľké nadpisy. Hlavne treba veľa lepidla a trpezlivosti :) 

DIY 6 Nadpisy z korku

Verím, že z týchto ilustračných návrhov si nájdete tie vaše TOP a pustíte sa do kreatívnej činnosti. Nech bude výsledok akýkoľvek, tešte sa z procesu a kľudne sa pochváľte (aspoň) na sociálnych sietiach. 

No ak sa predsa len u vás doma nahromadili tisíce a tisíce korkových zátok, táto inšpirácia stojí určite za výzvu :) 

velka zemegula z korkov

Zdroj nápadov: Pinterest, Cork Information Bureau, Cork Rider, ArtOfCork.com, Advance Cork International