V rámci Bratislavy IV doručujeme aj osobne.

Ako vznikne korková kabelka?

Hlavným hrdinom príbehu je KOROK. Nevšedný prírodný materiál, ktorý je tak unikátny, že doteraz nebol človek schopný vytvoriť ani jeho funkčnú syntetickú napodobneninu. 

Začnime pekne od začiatku. Toto je dub korkový. Tento konkrétne vyrastal kdesi v Portugalsku, v chránených a kontrolovaných podmienkach. Jeho príbuzní však rastú aj v Španielsku, Taliansku, Maroku a iných stredomorských krajinách. 

Každých 7-9 rokov obklopia strom niekoľkí odborníci a začnú zlupovať jeho kôru pomocou špeciálnych mačiet. Nie je to vôbec jednoduchý proces a tajomstvá tejto práce sa podávajú z generácie na generáciu. Dub korkový sa totiž dožíva aj 300 rokov. Platí však, že kôra sa môže odstraňovať až po dosiahnutiu dospelosti stromu a to je zhruba 25 rokov. Takže ak si chcete "vypestovať" vlastnú kabelku z vlastného stromu, budú ju nosiť skôr vaše vnúčatá než vy. 

Obnažený strom bez vrchnej kôry musí byť označený číslom, aby ho po ďalšie roky nechali v kľude rásť. Zlupovanie kôry strom nijako nepoškodzuje a samozrejme žije naďalej – získavanie korku je preto považované za maximálne trvalo udržateľné. Dokonca platí, že starostlivé olupovanie kôry stromu prospieva, lebo mu umožňuje lepšiu regeneráciu. Kôra sa poukladá na palety a nechá odľahnúť na niekoľko mesiacov, aby stratila prebytočnú vlhkosť. Slnko a vzduch urýchlia niektoré chemické procesy. Až potom sa korok presunie do tovární. 

Vznik kabelky kora

V ďalšej fáze sa dosky prevaria vo vode, aby kôra zmäkla a dalo sa s ňou lepšie pracovať. Obzvlášť veľký dôraz je kladený na kvalitu samotnej vody. Týmto procesom sa korok zároveň očisťuje. Po varnom kúpeli sa korkové dosky narežú na tenšie časti a zbavia menej kvalitnej vrstvy (cca 2% korkového plátu). Ale ani tento odpad nevyjde navnivoč. Každý gram korku sa spracúva nejakým spôsobom (napr. aj na výrobu energie). Pláty potom na niekoľko týždňov poputujú do tmavej miestnosti, aby sa lepšie vysušili. 

Vznik kabelky kora 2
Po tomto kroku nasleduje selekcia tých kvalitnejších plátov. Niektoré korkové pláty sa vyradia na technické uplatnenie a ten krajší, lepší korok postúpi do sveta módy, dizajnu a vinárstva. Napríklad sa z nich vyrábajú aj najznámejšie korkové výrobky - zátky do fliaš. Svet však postupne spoznáva aj ďalšie zaujímavosti vyrobené z korku - izolačné materiály, bytové doplnky, nástenky, ale aj kabelky, peňaženky a iné módne artikle. Väčšina našich ponúkaných výrobkov je robených z tzv. korkovej kože alebo látky. Ide o veľmi jemný korok, ktorý sa špeciálnymi organickými lepidlami laminuje na platne. Potom sa nareže na tenké vrstvy a tie sa nanesú na nosnú látku, napr. na bavlnený alebo polyesterový/polyuretánový podklad. Žiadne náročné chemikálie typu formaldehyd sa v procese nepoužívajú. 

 
Vznik kabelky koza


Výrobky z korkovej kože sú veľmi obľúbené predovšetkým ekologicky zmýšľajúcimi ľuďmi, vegánmi či ľuďmi, ktorí 
hľadajú prírodnú alternatívu ku koži. Dotykom aj kvalitou totiž pripomína zvieraciu kožu tej vyššej kvalitatívnej rady. Až na to, že pri výrobe sa nepoužívajú žiadne živočíšne produkty a pri zmoknutí korkovej kabelky necítiť zápach mokrého zvieratka. 

Vďaka talentovaným kreatívnym remeselníkom a  šikovnej prírode vznikajú hotové umelecké skvosty. Objavte tento nevšedný a príťažlivý materiál s nami. 

Cork it. Nosíme prírodu.