V rámci Bratislavy IV doručujeme aj osobne.

Vedeli ste toto o korku?

Myslíme si, že korok je úžasný materiál, o ktorom sa ale vie pomerne málo. Nepochybne si zaslúži väčšiu pozornosť. Vedeli ste napríklad, že.....?

1. Korkový les má najväčšiu biodiverzitu v Európe
Územie stredomorského korkového lesa (Portugalsko, Španielsko, Taliansko, Francúzsko, Maroko, Tunisko, Alžírsko) sa môže pýšiť druhou najväčšou biodiverzitou na svete (na prvom mieste je Amazonský dažďový prales)! V korkových lesoch žijú unikátne živočíchy a rastliny, ktoré inde žiť nedokážu. Korkový les sa vám nepodarí vypestovať nikde inde okrem spomínaných krajín.

fakt1_4png

2.  Korkový strom sa môže dožiť aj vyše 300 rokov 
Toto je najstarší a najväčší dub korkový na svete! Rastie v Portugalsku, v regióne Alentejo a ľudovo sa nazýva "Hvízdajúci strom". Korkové stromy sa tešia dlhému veku a našťastie, také Portugalsko sa o svoje korkové poklady stará dosť príkladne. Získavanie korku, resp. kôry zo stromu podlieha prísnym kontrolám.

fakt2png

3. Štruktúra korkových buniek pripomína medový plát
Práve tento tvar dodáva korku jeho špeciálne charakteristiky – odolnosť, stlačiteľnosť a nepriepustnosť. Tieto vlastnosti sa prejavujú napríklad tak, že vaša kabelka či peňaženka sa neoderie, nepoškriabe a nezmokne.

fakt3png

4. Prvé korkové výrobky sa používali už pred 3000 rokmi v Číne.
A to na chytanie rýb, keďže korok dobre pláva na vode, lebo ju neprepúšťa. V Taliansku sa už pred 400 rokmi p.n.l. vyrábali korkové topánky. Možno boli podobné týmto? :)
 
fakt4png
5. Korok odpudzuje prach a špinu 
Korok je odolný voči škvrnám aj poškrabaniu a to vďaka prírodne "nalakovanému" povrchu. Ak si svoju kabelku náhodou aj zašpiníte, stačí použiť obyčajnú handričku, prípadne mydlo.  

fakt5png

6. Korok je jedným z najdôležitejších materiálov vo vesmírnych technológiách
A to vďaka tomu, že je excelentným tepelným izolantom. Raketa vypustená do vesmíru, je vystavená obrovským vysokým teplotám. Korok sa preto využíva najmä na ochranu prednej časti rakety a jej iných pohonných častí. Nanáša sa iba 1,6 - 2,5 cm hrubá vrstva korku, ktorý stroj chráni pred šírením plameňov. 

fakt6png

7. Korok je víťazný materiál aj v prestížnej cene architektov Pritzker Price
Korok sa teší narastajúcej obľube aj medzi architektmi a bytovými dizajnérmi. Tento projekt získal ocenenie v architektonickej súťaži Pritzker Price (niečo ako Nobelova cena pre architektov) v roku 2012 a nachádza sa v Londýne.
 
fakt7_1png

8. Korok sa používa (nielen) v najlepších kajakoch na svete
Korok nachádza čoraz väčšie využitie aj v športe a to nielen vo vodných disciplínach (surf, kajak), ale aj v jóge či na výrobu tenisiek alebo lôpt. 

fakt8png

9. Korok je prospešný aj pre vaše zdravie
Výskumy z univerzít v Porte a v Bordeaux ukazujú, že korok má antioxidačné a antikarcinogénne účinky. Korková zátka údajne prenáša tieto vlastnosti aj do samotného vína. Tiež platí, že chôdza na korkových podlahách prispieva k zlepšeniu držania vášho tela.  

fakt9png

10. Korok a nové využitia - nábytok, dizajn, energia
V Portugalsku - v krajine korku, sa v poslednom čase investovalo veľa času a peňazí do skúmania tohto materiálu. Portugalci tak nielenže vyrábajú z korku atraktívne módne doplnky, kusy nábytku, podlahy, izolácie,  ale využívajú ho aj na výrobu energie. Nedávno z neho vymysleli korkové sedadlá do auta. Tie sú trikrát ľahšie než bežné sedadlá, sú recyklovateľné a znižujú váhu celého auta. 

fakt10png