V rámci Bratislavy IV doručujeme aj osobne.

4 dôvody prečo je korok lepší ako živočíšna koža

Všetky výrobky na stránkach CORK it sú vegánske. To znamená, že pri ich produkcii nebolo žiadne zviera stiahnuté z kože. Nemusíte byť vegán, či vegetarián, aby ste zvažovali kúpu aj nekožených kabeliek. Pokojne buďte informovaným mäsožravcom. No možno ste sa už pár krát zamysleli nad tým, či si skutočne potrebujete kupovať módne doplnky z masovo-vyrábanej lacnej kože. Nemám na mysli kvalitnú, poctivú, drahú kožu, ale takú podozrivo lacnú vyrobenú za krutých podmienok. Čo ak existuje materiál, ktorý by bol svojimi vlastnosťami podobný a hádam aj lepší ako tá koža zo zvieraťa?

Uvažovala som podobne. Kožené výrobky som skrátka považovala za omnoho kvalitnejšie, trvácnejšie a žiadna napodobnenina kože alebo ospevované alternatívy ma nedokázali presvedčiť...Až kým som nenavštívala nádhernú krajinu Portugalsko. Krajinu korku. Krajinu so stáročnou remeselníckou tradíciou vo výrobe korkových vecičiek, vrátane spomínaných kabeliek z korkovej kože. Iné kabelky, než korkové, už vlastne odvtedy ani nenosím. A to nie som zarytá vegánka a ani príkladná enviromentalistka. 

Tak prečo si myslím, že korková koža je lepšia než zvieracia

1. Je odolná voči vode a voči poškrabaniu

Na rozdiel od živočíšnej kože, tá korková koža nielenže neprepúšťa vodu. Úžasným bonusom je fakt, že na nej neostanú ani škrabance či škvrny. Skúšala som na svojej korkovej kabelke veru všeličo - škrabala po nej nechtami, poliala červeným vínom, nechala ju zmoknúť. Svojej vodeodolnosti vďačí "suberínu" - voskovitej látke, ktorá zabezpečí, že korok neabsorbuje vodné kvapky. 

Za trvácnosť korkovej kože môže štruktúra korkových buniek, ktoré sa podobajú medovému plátu. Táto voskovitá štruktúra spôsobuje, že je korková koža tak veľmi odolná aj voči odratiu.

2. Vyžaduje nulovú starostlivosť a má dlhú trvácnosť


Pravú kožu treba ošetrovať. Krémovať, impregnovať, leštiť. Na korkovú kožu vám stačia dve veci - voda a jemné mydlo. Korok ešte aj stárne pekným spôsobom, bez toho, aby sa zhoršovali jeho kvality. Zaručuje to práve jeho spomínaná odolnosť voči vlhkosti. 

O korku je tiež povestné, že je tzv. pomaly horiacim materiálom. Zatiaľ som neskúšala hodiť kabelku do ohňa, ale keď korok využívajú aj v NASA vo vesmírnych raketách, ktoré sú vystavené obrovským teplotám, asi na tom niečo bude. 

animalandcorkleather_carepng
Čo potrebujete na starostlivosť o pravú kožu a čo na kožu korkovú


3. Jej výroba je bez ťažkých chemikálii a bez zvierat

Po zbere sa korkové pláty nechajú schnúť na vzduchu približne pol roka. Potom sa prevaria vo vode a vystavia pôsobeniu vodnej pary. Toto všetko prebieha bez použitia škodlivých chemikálií. Korok je nakrájaný sa tenké dosky a tie ešte na tenšie, až sa transformuje do korkovej kože. Produkcia korkovej kože je chemicky nenáročný proces, na rozdiel od často priam toxickej produkcie zvieracej kože.

Jeden dub korkový sa dožíva aj 300 rokov. Z jedného stromu môžu vzniknúť stovky kabeliek či peňaženiek pre niekoľko generácii. Strom žije a rastie ďalej. Dokonca absorbuje 5x viac CO2 než strom, ktorého kôra sa nelúpe. 

A teraz si to porovnajme s pravou kožou zo zvieraťa. Ročne príde o život miliarda zvierat len kvôli koži! Krava je stiahnutá z kože a už znova neožije. Dub korkový si svoju "kožu" zregeneruje počas nasledujúcich pár rokov. Stádo kráv produkuje CO2, korkový les ho vstrebáva.


4. Jej výrobný proces je udržateľnejší a cena férovejšia

Súhlasíme, že ceny korkových kabeliek a peňaženiek nie sú najnižšie. Porovnali sme však ceny typovo podobných kožených a ručne robených výrobkov, berúc do úvahy celý výrobný proces. Rozdiel bol niekedy aj dvojnásobný - kožená, ručne šitá kabela bola drahšia. 

Proces výroby korkových kabeliek trvá niekoľko rokov a je udržateľný. Olúpanie kôry raz za 9 rokov, pol ročná "čakačka", kým sa korok nechá odľahnúť, niekoľko týždňové kúpanie a naparovanie korku, samotná ručná výroba. A o ďalších 9 rokov znova, ten istý strom, ten istý proces. Do výrobného procesu korkovej kože sú zapájaní odborníci na korok. Žiadna detská práca, žiadne vykorisťovanie v neľudských podmienkach. Portugalsko je vyspelá krajina.

Pozrime sa ale na získavanie kože zo zvieraťa. Väčšina pravej zvieracej kože sa získava z Indie, Číny, z menej rozvinutých krajín. Zvieratá sa zabíjajú masovo. Detská práca a otrocké podmienky sú tu pomerne častým úkazom. 

Výrobu korkových výrobkov považujeme za transparentnejšiu a spravodlivejšiu. S našimi dodávateľmi máme osobné vzťahy a vieme, že sa k výrobe stavajú zodpovedne a udržateľne.

Našim zámerom nie je prekonvertovať vás na vegánstvo alebo zatracovať prácu tých poctivých, šikovných remeselníkov pracujúcich s živočíšnou kožou v etických podmienkach. CORK it vám prináša rozumnú alternatívu k bežnej zvieracej koži. Alternatívu, ktorá je udržateľná, kvalitná a prírode prospešná.

CORK it
Nosíme prírodu