V rámci Bratislavy IV doručujeme aj osobne.

Aký je váš "veganuár"?

VEGANUARY je hra tvorená zo slov "vegan" a "january", v preklade "vegánsky január". Je to hra na to, že pokiaľ nie ste vegánom, venujete mesiac predsavzatí - január skúške, čo to obnáša stať sa vegánom. Nie každý sa chce a môže stať celoživotným vegánom, no určite nie je na škodu rozšíriť si svoje kulinárske, módne, lifestylové či filozofické poznatky a pochopiť, prečo je dobré nechať preniknúť vegánstvo do vlastných životov. 

 

veganuary

VEGANUARY je iniciatívou z UK, ktorá vznikla v roku 2014 s cieľom inšpirovať nevegánov, aby skúšali vegánsku kuchyňu, recepty, kozmetiku, vegánsku módu. Toto hnutie sa venuje intenzívnemu zdieľaniu potrebných informácií o vegánstve, o udržateľnom spôsobe nakupovania, bývania, žitia a chce uľahčiť prípadný prechod nevegána k vegánstvu. 

V CORK it túto aktivitu veľmi vítame. Nejde o to, že vás niekto mesiac masíruje, aby ste sa stali vegánom. Ide o to, aby ste pochopili vaše možnosti v rôznych oblastiach, ktoré budú mať pozitívnejší dopad na prostredie.

 

Odrazu zistíte, že zo zeleniny a strukovín je možné pripraviť neuveriteľné gurmánske skvosty, častokrát chutnejšie ako mäso. Že na sociálnych sietiach nájdete xy vegánskych receptov. Že aj vaša obľúbená reštaurácia začala veganizovať jedlá alebo ich má viac v ponuke. Alebo že sa po takomto očistnom mesiaci cítite akosi viac sviežo a vitálne. 

  • Poznámka: našimi obľúbenými slovenskými zdrojmi na vegánske recepty sú Surová dcérka (a jej publikácia Slovegán) a blog Rebarbora

vegánske jedlo

Zdroj: Commons Wikimedia

Alebo objavíte, že vegánstvo nie je iba o jedle. Myšlienka vegánstva má presah aj do témy udržateľného a ekologického spôsobu života. Pojem "vegánska móda" v sebe zahrňuje to, že sa rozhodnete neplytvať ďalšie prírodné zdroje na nové kúsky oblečenia za pár centov alebo že nebudete podporovať zabíjanie zvierat kvôli kúsku kože či srsti alebo nebudete kupovať kozmetiku testovanú na zvieratách.

  • Poznámka: Nápomocným indikátorom, čo je vegánska móda, je napríklad označenie "PETA-approved", ktoré vydáva organizácia pre etické zaobchádzanie so zvieratami. Príkladom vegánskej módy je aj móda z korku, či z iných prírodných materiálov, ktoré sa využívajú udržateľne. 

Vegánska móda z korku

Vegánstvo je aj o tom, že rozmýšľate nad dôsledkami vašich kúpnych rozhodnutí či nad spotrebou toho, čo máte a odpadom, čo tvoríte. Je to aj o tom, čo tu necháte pre ďalšiu generáciu...

Tento článoček píšem z pohľadu NEvegána, silne inšpirovaného vegánstvom. Áno, občas si mäso dám. No snažím sa ho obmedzovať a veganizovať pokrmy. Nekupujem hociakú kozmetiku a už si ani nepamätám, kedy som si naposledy kúpila nejaké oblečenie okrem tehotenských legín :) Nie je mi jedno, čo mi povie dieťa alebo neskôr aj vnúča, že čo sme im to tu nechali za svet a prečo nám netrklo, že každý z tej našej generácie mohol prispieť svojou troškou, aby tu zanechal lepší svet pre tú nasledujúcu generáciu. Možno budú nechápavo krútiť hlavou, prečo sme jedli toľko mäsa, prečo sme nosili kožené bundy a kabelky, prečo sme toľko jazdili autami, prečo sme lietali na služobky atď. atď. A tak, aj keď nie ste vegánmi, nechať sa vegánstvom inšpirovať a pozmeniť zopár vecí je to najmenej, čo môžete urobiť. 

korkove srdce svetle

Nosíme prírodu. Nosíme korok. Nosíme vegánsku módu :)