V rámci Bratislavy IV doručujeme aj osobne.

Keď sa spojí príroda s kreativitou

Vôbec ma neprekvapuje, že korok fascinuje ľudí už stovky rokov. Poznám ľudí, ktorí nedajú dopustiť na korkové podlahy a aj tých, ktorí si z korkových zátok z vínových fliaš urobili priam zberateľskú vášeň. Korok v topánkach, na školskej nástenke, na podpivníku, je celkom bežnou záležitosťou. No a sú medzi nami aj takí jedinci, ktorých nachla móda z korku do takej miery, až sa rozhodli dať tejto vášni aj oficiálnu podobu a meno, napríklad CORK it :)

Je xy dôvodov, prečo mám rada korok. Najviac mi však učaril pocit, že nosením korkovej kabelky nosím kúsok prírody a vlastne aj celý príbeh. Spracovanie korku totiž trvá roky a je za tým množstvo nielen ručnej práce, ale predovšetkým spolupráca s prírodou. Korková kôra sa môže odstraňovať zo stromov starších ako 25 rokov a to nie hocikedy si niekto zmyslí. Deje sa tak v letnom období raz za 7 rokov (niekedy aj 9) a práca je to veru neľahká. Práve toto úvodné odstraňovanie kôry udáva začiatok úžasnému príbehu, v ktorom sa spája príroda a kreativita ľudí.

Jeden z materiálov, ktorý vzniká spracovaním korku je korková koža. Z nej sa šijú unikátne korkové kabelky, taštičky, peňaženky, ale aj čoraz obľúbenejšie ruksaky:) V CORK it spolupracujeme s menšími dodávateľmi z Portugalska. Ide o rodinné firmy, ktoré vyrábajú skutočne neopozerané módne výrobky, aké nenájdete na každej druhej žene či mužovi na ulici:) A práve pri navrhovaní a šití korkových kúskov prichádza na scénu kreativita. Korková koža je výnimočná svojou odolnosťou a flexibilitou. Dá sa ohýbať, šiť aj nafarbiť. 

Tie najkreatívnejšie a aj najobľúbenejšie kúsky si nepochybne zaslúžia bližšie predstavenie. 

RUKSAČIKY JOCORK SANTIAGO

Tieto roztomilé batôžky sa hodia k takmer každému outfitu a navyše šetria vašu chrbticu. Naše zákazničky ich radi nosia pri cestovaní, na prechádzky do mesta, do školy, ale aj na festivaly. Je možné dohodnúť sa aj na inej farbe či vzore, hoci doba dodania sa v takomto prípade môže predĺžiť na 3-4 týždne. Ruksaky totiž nie sú vyrábané masovo.

KORKOVÉ TAŠTIČKY SAN SALVADOR

Rôzne farby na rôzne použitie. Väčšinou sú využívané ako kozmetické taštičky na šminky, ale aj ako peňaženky či peračníky. K dispozícii máme niekoľko vzorov a náš dodávateľ dokáže vyrobiť aj iné, kreatívnejšie prevedenia (napríklad vzor s portugalskou kachličkou nazývaný "azulejo"). 

JK san salvador kapsicky 3 variacie

PRAKTICKÉ DROBNOSTI NA KĽÚČE ČI MINCE

Pre tých, ktorí zatiaľ váhajú s kúpou korkovej kabelky sú "pre začiatok" vhodné rôzne drobnosti z korku. Populárne sú kľúčenky s mincovníčkou v tvare myšky alebo minimalistické peňaženky či puzdrá na slnečné okuliare.

JK drobnosti z korku

Drobnosti z korku nájdete v showrooome na Dobrovičovej 1 v Bratislave, nie všetky sú totiž dostupné online. 

V článku boli predstavené tieto korkovinky (zoradené v poradí, v akom sú zobrazené na obrázkoch:)):

 

Keď pôjdete nabližšie do centra nášho hlavného mesta, príďte na kus reči aj do mini showroomu na spomínanej "Dobrovičke". Je tam dobre a korkovo:)

Petra z CORK it - Nosíme prírodu