V rámci Bratislavy IV doručujeme aj osobne.

TOP 10 nápadov z korku, ktoré si viete vyrobiť aj sami

Nebolo to tak veľmi dávno, čo som si myslela, že jediný do-it-yourself (urob si sám) nápad z korku, ktorý viem zrealizovať, je to,  keď na korkovú nástenku pripnem vlastnoručne nakreslený obrázok. 

Dnes už viem, že KOROK je všestranný a originálny materiál, ktorý umožňuje tvorbu krásnych kúskov, ktoré si dokážete zhotoviť jednoducho aj sami. Mnohí sa určite potešia, keď poviem, že čím viac vína vypijete, tým lepšie:) Pre niektoré z nápadov totiž budeme potrebovať korkové zátky:)

Na výrobu týchto vybraných inšpirácií potrebujete:

  • spomínané korkové zátky - ideálne pravé korky, nie syntetické
  • korkové dosky/pláty - k zakúpeniu napr. na stránke www.korok.sk 
  • rezač - šikovný je rotačný rezač dostupný napr. na stránke http://uniaspecial.sk/
  • nožnice
  • fixka na alkoholovej báze (je odolnejšia než bežné fixky a vodou ťažko zmývateľná)
  • akrylové farby
  • pevné lepidlo alebo tavná pištoľ 
  • maliarska lepiaca páska
  • brúsny papier (tzv. šmirgeľ) 
  • strojček do hodín - dostupný napr. na stránke www.gastanko.sk 

 

1 - HRAVÉ PODLOŽKY POD NÁPOJE

 

1podlozkypodnapojepng


S ručne vyrobenými podložkami pod nápoje okamžite vašich hostí rozveselíte. Potrebujete k tomu korkové pláty, šmirgeľ, rezač alebo nožnice, akrylové farby alebo fixky.

Postup:

Z ľubovoľne hrubých korkových dosiek si narežete požadované tvary. Ideálnym a najmenej náročným tvarom je KRUH. Oprášte kružidlo zo školských čias, spravte kružnicu a opatrne vyrežte. 
Potom zoberte šmirgeľ a jemne vyhlaďte povrch korku, prípadne nerovnosti. 

Na korkový povrch najlepšie chytajú akrylové farby. Ak nemáte pevnú ruku, pomôžte si maliarskou páskou. Cez ňu môžete kľudne prejsť štetcom. Korok sa vďaka páske nezafarbí tam kde nechcete a po dokončení vášho diela ju jednoducho odlepíte. 

2 - KORKOVÉ HODINY

2korkovehodinypng



Takéto podobné hodiny môžete pre niekoho vyrobiť ako originálny darček. Postup je veľmi podobný ako v prípade výroby podložiek pod nápoje. 

Postup:
Vyrežete kruh, ošmirgľujete a presne do stredu vydlabete dierku (šikovnou pomocníčkou je ihlica na štrikovanie). Cez vydlabanú dierku umiestnite strojček do hodín, ale toto spravte až po pomaľovaní ciferníka. 

Motív maľby si vyberte podľa vášho vkusu. Môže to byť nejaký nadpis, motto, farebné tvary. Namaľovať si môžete aj číslice. Prípadne si odkrojte štyri rovnako tenké časti korkovej zátky a číslice napíšte na ne fixkou. Nelimitujte sa v kreativite. 



3 - FAREBNÉ OZDOBY NA STENU 

3ozdobynastenupng


Pri tomto nápade potrebujete hlavne obrovskú dávku kreativity a ideálne, aj štipku talentu :) My sme si talent vypožičali od Simonky z Remsartktorá pre nás nakreslila aj takéto ozdoby s jógovo-vínovou tematikou ako vidíte na obrázku vyššie. 

Dekorácie sú váhovo ľahké a tak vám postačí obojstranná lepiaca páska, ktorými ich prilepíte na stenu. 


4 - ORIGINÁLNA KORKOVÁ NÁSTENKA NA FOTKY  

 

4nastenkanafotkyapostitpng


Z korkových plátov môžete vykrojiť aj veľké písmená, komiksové bubliny či šesťuholníky, ktoré naukladáte vedľa seba. Pripináčikmi alebo lepidlom pripevníte vaše obľúbené fotky a pôsobivá korková "nástenka" je na svete :) 


5 -  PODLOŽKA POD HRNCE ZO ZÁTOK   

 

5podlozkapodhrncepng


Korok má veľmi dobré tepelno-izolačné vlastnosti, preto je obľúbeným prvkom aj v kuchyni, napr. ako podložka pod horúce hrnce. 

Postup:
Vyberte niekoľko podobne tvarovaných korkových zátiek. Ak je niektorá dlhšia, kúsok z nej odrežte, tak aby ste mali všetky zátky rovnakej veľkostí. Korky sa lepšie krájajú, ak ich predtým vložíte do horúcej vodnej pary, prípadne aj do vriacej vody. 

Pri ich spájaní si najlepšie pomôžete taviacou pištoľou. Odporúčame prilepovať korkové zátky na podklad, napr. na tenký kus dreva alebo korkový plát. 



6 - NÁSTENKA ZO ZÁTIEK

6nastenkazozatieknapripomienky_2png

Tento nápad je vhodný pre vášnivých milovníkov vína, ktorí majú doma slušnú zásobu korkov.  Čím ich máte viac, tým väčšie diela si vytvoríte. 

Postup:
Potrebujete desiatky podobne veľkých zátiek, taviacu pištoľ a podklad, na ktorý tieto korky nalepíte. Ak ste umeleckej povahy, môžete si na korky namaľovať obrázok. 

7 -  PODLOŽKA POD MYŠ

7podlozkapodmyspng
 

Vytvoriť podložku pod myš je jednoduché a postup je prakticky totožný ako v prípade už spomínaných podložiek pod nápoje.

Ak si chcete na podložku namaľovať nejaké obľúbené motto, odporúčam to robiť cez šablónu s písmenami. 


8 - KORKOVÉ SRDCE



8korkovesrdce_1png


Znova platí, že čím viac zátiek máte, tým väčšie srdce si môžete zmajstrovať:)

Postup:
Korky rozložíte vertikálne a postupne ich lepíte na podklad v tvare srdca. Môžete ich namaľovať akrylovými farbami. Ak chcete zjemniť sýtosť farby, dobrým spôsobom je nanášať farbu špongiou. 


9 KORKOVÉ DEKORÁCIE K SVIEČKAM

9korkovezatkynasvieckypng


Jednoduchá a efektná dekorácia, ktorá zútulní vašu obývačku. Myslím, že postup ani netreba detailne vysvetľovať:)


10 - KORKOVÉ VYCHYTÁVKY



10korkovetriky_1png

Korkové zátky sú vítaným pomocníkom v domácnosti - viete si z nich vytvoriť rôzne praktické vychytávky. Označenia byliniek na záhradke, gumička na zviazanie káblov, kľúčenka. Hlavne už žiadne korky nevyhadzujte. Dočasne si ich môžete uložiť do presklenného obrazu, ako hore na obrázku:) 

Postup:

  • označenia byliniek: prepichnite korkové zátky, prípadne ich prevŕtajte. Vložte do nich hrubšiu špajlu a na korok fixou napíšte názov bylinky. 
  • gumička na káble: na korku spravte dve dierky a prevlečte cez nic oba konce lanka s uzlíkmi. 
  • kľúčenka: do zátky našraubujte háčik, cez ktorý prevlečete okrúhly prsteň, ktorý sa používa na kľúče. 
  • umelecké skladovanie zátok: korkové zátky nemusíte skladovať len vo váze či krabiciach. Môžete ich vložiť aj do presklenného obrazu, na ktorý napíšete niečo veselé:)


Korkové zátky a korkové pláty sú vďačným kreatívnym materiálom. Týchto 10 nápadov pokladajte len za inšpiráciu, nemusíte majstrovať úplne totožné predmety:)  Som si istá, že vy sami už máte množstvo ďalších nápadov, do ktorých vložíte kus kreativity. 

Petra


Poznámky:
* niektoré nápady sú prevzaté z platformy Pinterest, niektoré sú naše vlastné diela
* uverejnené hyperlinky na iné obchody nesúvisia so žiadnou PR spoluprácou, affiliate marketingom alebo s inou propagáciou