V rámci Bratislavy IV doručujeme aj osobne.

SLOWenské Vianoce na pomalý spôsob

Vianoce sú sviatkami pokoja a mieru. A príprava na ne tiež. To ako vážne? Áno! V tomto náročnom období tomu tak tomu dokonca musí byť. Vianoce majú byť pomalé. A možno nielen Vianoce, ale celý rok sa môže niesť v duchu pomalého, "slow" životného štýlu. Ako sa dá spomaliť v najhektickejších posledných mesiacoch roka a snáď aj inokedy? Ako tak urobiť bez veľkej námahy? 

Viesť "pomalý život" neznamená byť spomalený a neefektívny. Pomalosť je vedomá a rozhodná. Príprava na pomalé Vianoce môžu vyzerať napríklad takto. Rozhodnem sa napiecť len 2 druhy koláča a neplašiť sa, že sa podarí len jeden. Nestresujem, že nemám darčeky pre všetkých. Nebedákam deň pred Vianocami, že som zabudla kúpiť oplátky a teraz čo to bude za štedrovečernú večeru. Alebo že nemám vyžehlený obrus a sviatočný príbor je nekompletný. A hlavne, nenakupujem rárohy, len aby som uspokojila potrebu niečo kúpiť.

Jeden z najmenej namáhavých spôsobov ako vniesť do života aspoň niektoré znaky pomalosti je obmedziť nákupy nepotrebných vecí. A to píšem napriek (alebo vďaka) tomu, že vediem eshop, kde ľudia nákupy robia :) Pevne však verím, že to robia vedome a nie impulzívne, a že aspoň čiastočne inklinujú k pomalosti. K pomalosti vo svete módy a dizajnu.

Untitled design (4)

Pomalosť v móde sa označuje ako "slow fashion". Je to opozitum k "fast fashion", alebo kostrbatejšie "rýchla móda". Fast fashion je rýchlo-obrátková, okamžite dostupná móda veľmi často v štýle "kúpim-trocha ponosím-vyhodím". Lebo to stálo pár eur, lebo sa to možno bude k niečomu hodiť, lebo je to pekné, lebo to určite musím mať. Pomalá móda je naopak o tom, že rozmýšľam, či to skutočne potrebujem a ak to chcem, tak viem prečo. Že viem, kde a za akých podmienok sa tovar vyrobil. Svojím spôsobom tu pomalá móda bola už dávno. Ušité šaty od krajčíra, topánky zhotovené od obuvníka, sveter uštrikovaný od babky, sukňa zdedená po sestre. Aj to má znaky pomalej módy, lebo ste poznali príbeh a pôvod daného kúska a rozmysleli ste si jeho zadováženie. Nevýhodou pomalej módy je vyššia cena (ak sa nejedná o nákupy v second-handoch), keďže nejde o masový biznis, kde sa dá ušetriť na pracovnej sile v Ázii a na tzv. úsporách z rozsahu (pozn.: čím viac výroby, tým menšie výrobné náklady na kus). 

Rýchla móda môže byť síce lacnejšia, ale za vysokú cenu. Pojem "fast fashion" alebo rýchla móda sa spopularizoval po roku 2013, keď pri zosype budovy továrne na výrobu "fast fashion" zahynuli stovky pracovníkov pracujúcich v neetických a nebezpečných podmienkach. Navyše sa ukazuje, že fast fashion je druhým najväčším znečisťovatelom životného prostredia.  

Samozrejme, nič nie je len čierne a len biele. Nedá sa pri všetkom tvrdiť, že fast fashion je tá zlá a že odteraz platí zákaz nakupovať v reťazcoch. Je normálne, že každý smrteľník kupuje občas aj tam a má doma používané kúsky z “fast fashion” už roky. Koncept “slow fashion”, pomalej módy je súčasťou celkového pomalšieho štýlu nakupovania, kedy kupujem rozvážne, radšej nadčasové veci a s ohľadom na udržateľnosť a životné prostredie. Táto zmena v prístupe sa dá najľahšie otestovať v praxi práve pred Vianocami.

Spomaľte. Nepanikárte. Uvažujte. A pri darčekoch zvážte, čo, prečo a pre koho kupujete. Lebo radšej darovať láskyplné nič ako nepotrebné niečo. Prajem vám dokonalo pokojné a pomalé prípravy na SLOWenské Vianoce (pokojne aj mimo Slovenska:))

Untitled design (5)