V rámci Bratislavy IV doručujeme aj osobne.

In "korok" veritas

Keď sa opýtate desiatich ľudí, čo si ako úplne prvé predstavia pod slovom "korok", 9 z 10 si vybaví korkovú zátku a 1 si korok spojí rovno s vínom. Nečudo, veď ten príjemný mäkký zvuk korku, ktorý uvoľníte z fľaše, dodáva nezameniteľný punc romantiky k pitiu vína aj pre toho, kto víno nepije. Nehovoriac o tom, že vládne všeobecný názor (aj keď samozrejme nie vždy pravdivý), že víno s korkovou zátkou musí byť kvalitnejšie než víno zazátkované plastovou alternatívou. Skrátka korok a víno k sebe akosi patria.

Viete, od kedy sa začal používať korok ako uzáver na vínové fľaše? 

Hoci asociácia korok a víno sa vynorí v hlavách hneď, s odpoveďou na hore položenú otázku to také jednoznačné nebude. Korok ako materiál využíva ľudstvo už vyše 4000 rokov. Zo začiatku najmä ako podrážky na sandálach, rybárske plaváky, uzávery v nádobách, či dokonca ako izolačná vrstva vo vojenských prilbách. Víno ako nápoj je tu medzi nami ešte dlhšie, no napriek tomu prvé uzávery nádob s vínom pozostávali z rôznych koží či látok namočených v oleji a hline.

Korok ako uzáver pre nádobu s vínom sa spomína v antickej literatúre (Horatius). Rimania boli všeobecne najvýraznejši korkoví ambasadóri vďaka všestrannému využitiu korku. Len taká pikoška na okraj - prvý rímsky lekár Dioscorides dokonca odporúčal rozdrtený a zuhoľnatelý korok ako liek proti plešivosti. Stačilo ho poriadne naniesť spolu s vavrínovým odvarom na plešaté miesta a vlasy začali znova rásť. S pádom Rímskej ríše však postupne zmizlo aj využívanie korku (a zrejme teda aj narastal počet plešatých mužov :))

Untitled design (2)

Znovu sa korok spopularizoval až v 17-stom storočí, hoci existujú dôkazy o tom, že korok ako obľúbený uzáver využívali nemeckí lekárnici v 15-stom storočí na fľaštičky s medicínou. Častejšie používanie korku vo víne súvisí aj s narastajúcou dostupnosťou sklenených fliaš a to od 17-steho storočia. Tieto fľaše bývali fúkané ručne a korkové zátky z nich trčali, keďže otvárak na zátky bol patentovaný až o 2 storočia neskôr. Legenda zo 17-steho storočia tiež hovorí o mníchovi so známym menom Dom Perignon, ktorý údajne holdoval nielen šampanskému, ale aj korkovým zátkam. V tomto istom storočí sa našlo v literatúre niekoľko dôkazov, kedy bol korok odporúčaný pre hospodárov ako uzáver na pivo a víno. V roku 1956 sa našlo 20 vínových fliaš z roku 1789, ktoré boli zazátkované korkom a víno bolo stále zachované. No až približne od konca 18-steho storočia sa korok začal pravidelne získavať zo stromov v stredomorskej oblasti a používať ako preferovaný uzáver na vínové fľaše. Popularita korku stúpala samozrejme ruka v ruke s intenzívnejším obchodovaním medzi krajinami. Dnes je korok stále vyhľadávaným uzáverom vínových fliaš, avšak rodia sa aj nové alternatívy. Šraubovacie hliníkové uzávery, aglomerovaný korok (pomletý korok spojený lepom), plastové uzávery, ako aj inovatívne napodobneniny korku takmer identické s pravým korkom (napr. DIAM). Nechcem predpovedať, do akej miery sa pravé korky budú vo vínárskom priemysle naďalej využívať. Určite však neupadnú do zabudnutia a drahšie značky vín budú naďalej preferovať starý dobrý korok. Viete, že vzácne korkové zátky sa dokonca aj dražia

In korok veritas

Jeseň býva obdobím, ktoré si spájame aj s vínom. Ochutnávka prvých burčiakov, dni otvorených pivníc, vínne cesty. Vychutnajte si kvalitné víno a potešte svoje zmysly vôňou korkovej zátky. Hovorí sa totiž, že pravá korková zátka odhalí pravdu vína - ak je víno nekvalitné a chuťovo na nič, stačí len ovoniať korok a nemusíte trápiť chuťové bunky. Ak je však vôňa príjemná, pravdepodobne bude také aj víno. Tak ako platí, že vo víne je pravda, je pravda aj v korku :)

Rada na záver

No a veľmi dôležitá rada na záver ako si zdokonaliť vínovo-korkový zážitok :) Korok vám totiž môže robiť spoločnosť aj v inej podobe.

Fľašu vína si môžete schovať do korkového obalu, pohár položiť na korkové "podviníky" , syry poukladať na tématickú korkovú pozdložku Demijohn a sadnúť si môžete na takúto mega-zátku z korku

Untitled design

Zdroje: