V rámci Bratislavy IV doručujeme aj osobne.

Tajomstvá stromu

S dovŕšením 25-teho roku života sa z neho stáva skutočný dospelák. Jeho časti môžu vycestovať do šírého sveta. Predtým ho však musia dať niekoľkí ľudia do parády. Reč je o strome. A nie o hocijakom. O strome, ktorý v sebe skrýva desiatky tajomstiev a unikátnych zaujímavostí. Zoznámte sa s dubom korkovým.

Doma si ho nevypestujete, ale tam kde rastie, obohacuje a chráni

Dub korkový (quercus suber) je jeden z najviac obdivovaných stromov na svete a to nielen medzi dendrológmi a enviromentalistami. Neporastie nikde inde ako len v klimatickom prostredí Stredozemného mora – najviac v Portugalsku a v Španielsku. V Portugalsku sa takéto lesy nazývajú „montado“. Sú známe svojou úžasnou biodiverzitou – dokonca druhou najväčšou biodiverzitou hneď po amazonskom pralese.

Oblasti s dubmi korkovými sú špecifické aj tým, že napriek silným horúčavám nepodliehajú tak často masívnym požiarom ako iné typy lesov na juhu. Vrchná časť kôry dubov korkových je totiž extrémne odolná voči ohňu a aj samotné drevo pod kôrou a pod korkom je veľmi pomaly horiace. Dlhovekosť týchto stromov zabezpečuje významnú absorpciu CO2 niekoľko desaťročí a tieto lesy sú tak stabilnými pľúcami Zeme.

cork fores

Obnažením bojuje proti globálnemu otepľovaniu

Dub korkový sa aktívne zapája do boja proti otepľovaniu, a to dokonca aktívnejšie než iné stromy. Je to strom, ktorý ako jediný porastie bez problémov ďalej aj keď príde o značnú časť kôry kvôli získavaniu korku.

Práve vďaka tejto vlastnosti – že sa z neho dá olúpať kôra a strom sa následne intenzívne regeneruje, je dub korkový schopný pohltiť extrémne množstvo CO2. A to až 5-násobne viac ako strom, ktorého kôra ostáva na kmeni. Zároveň sú korkové lesy prirodzenou bariérov pred postupnou desertifikáciou (degradácia územia na polopúšť až púšť).     

cork tree forest mondado

Čím je starší, tým je kvalitnejší

Dub korkový (po portugalsky sobreiro) rastie priemerne do výšky 20 metrov a dožíva sa 200 aj viac rokov. Najväčší a najstarší dub korkový na svete sa nachádza práve v Portugalsku. Bol zasadený v roku 1783 a dnes váži 102 ton. Každých 9 rokov vyprodukuje korok, z ktorého vznikne až 10 000 korkových zátok.

Dub sa stáva dospelým stromom vo veku 25 rokov. Až vtedy sa môže uskutočniť prvý zber korku, ktorý sa označuje ako panenský korok. Z panenského korku sa zatiaľ nedajú vyrábať korkové zátky, lebo jeho štruktúra nie je dostatočne vhodná na taký účel. Tento korok sa hodí na výrobu korkovej podlahy a rôznych izolácií.

Ďalší zber koroku sa koná znova o 9 rokov, keď strom dovŕši cca 34 rokov. Vtedy sa zbiera tzv. sekundárny korok, s pravidelnejšou a mäkkšou štruktúrou. Používa sa napríklad v stavebníctve.

Tretí zber korku prebieha, keď má strom 43 rokov. Jeho kvalita je excelentná a využitie ešte všestranejšie, vrátane výroby kvalitných zátok. Od veku stromu 50 rokov a viac je korok maximálne kvalitný a vyzretý.

Zber korku_3 urody

Odstránená kôra (vo forme korkových dosiek) sa necháva až polroka položená na vzduchu, aby mohla dozrieť a stať sa stabilnejšou. Pri všetkých častiach sprocesovávania korku, od jeho odlupovania, zber, ukladanie až po rezanie platia prísne pravidlá a kontrola procesu. Portugalsko je najväčším vývozcom korku na svete. Pravdepodobne aj tá korková nástenka alebo korková podlaha u vás doma má portugalské korene a ešte len pred pár mesiacmi bola súčasťou duba korkového.  


Dub si pamätá tajomstvá portugalského pradedka

Dub korkový uchováva tajomstvá zberačov kôry, ktorí mu „šepkávali“ svoje zážitky už celé generácie, od praprapradeda až po dnešného malého chlapca či dievča. Toto povolanie nazývané „tirador“ , čiže doslovne „odstraňovač korku“, sa prenáša z generácie na generáciu. Napriek technológiam a väčšej efektivite pri spracovávaní korku, jedno ostáva stále rovnaké. Ručná a náročná práca so špeciálnou sekerkou. Tou sa tirador učí zručne narábať niekoľko rokov, aby vedel správne a bezpečne odstraňovať kôru.


V Portugalsku existuje príslovie „Zasaď dub (korkový), ak ti záleží na tvojich vnúčatách“. Je to strom ochranca, ktorý poskytuje útočisko pre rozličné druhy vtákov a hmyzu. Je to strom bojovník, ktorý pomáha tlmiť dopady globálného znečisťovania ovzdušia. Je to strom darca, ktorý daruje vlastnú kôru – korok, z ktorého potom vznikajú ďalšie produkty. No a o tom, aké využitie má korok a prečo je považovaný za udržateľný materiál, bude náš ďalší blog.


Zdroje: