V rámci Bratislavy IV doručujeme aj osobne.

K(o)rok po kroku k udržateľnosti

Na pojem „udržateľná móda“ narazíme vyše 300 000 krát pri zadaní do Googlu a to len v slovenčine. A určite nejde o žiaden dočasný bio-eko-enviro-hipster trend. Čo to ale znamená, žiť, odievať sa a kupovať veci v súlade s udržateľnosťou?  

Rozoberme si slovo po slove. „Móda“ – to je výraz známy,  niečo trendy, in, čo sa nosí, čo sa páči. Menej známy je ale fakt, že módny business je druhým naviac znečisťujúcim odvetvím na svete. A to už veľmi „ľúbivé“ nie je.

Udržateľnosť, podľa oficiálnej definície WCED, znamená „spĺňať súčasné požiadavky a potreby ľudí tak, aby neboli obmedzené a ohrozené potreby budúcej generácie“.

Čiže v preklade a zjednodušene, držať krok s módou vlastne znamená držať krok s prírodou, pretože ako iste vieme, „there is no planet B“.

Ak sa usilujem správať udržateľne v móde, nekúpim si tony oblečenia, ktoré po roku objavím aj s visačkami v skrini. Lebo už viem, že na výroby oblečenia a doplnkov sa minie neúmerné množstvo vody. Nekúpim si nové kúsky, ktoré nosí každá druhá slečna či pán, lebo mi je jasné, že sú masovo predávané v každom jednom obchodnom centre v Európe a za pochybných, netransparentných podmienok vyrábané v rozvojovej krajine. 

Nekúpim si to pekné, ale zle sediace tričko so seba-ospravedlňujúcou výhovorkou, že „možno keď schudnem, mi bude dobré, stojí len 3 eurá“. Lebo už viem, čo chcem a čo potrebujem a keď to neviem, opýtam sa toho, s kým žijem. Nekúpim si straka-makatú kabelku, ktorú nosím až raz ročne, lebo sa mi k ničomu nehodí.

nezapracem si byt hlúposťami, ktoré si kúpim v slabej chvíli, lebo nemám čas premýšľať či ich vôbec potrebujem a potom 3 hodiny upratujem zaprataný byt a sťažujem sa, že v ňom akosi „nie je dosť miesta“. Už totiž viem, že radšej ten čas a miesto venujem rešeršovaniu možností ako žiť udržateľnejšie. Aké sú to?

  1. Tri-krát sa opýtam, či danú veci skutočne potrebujem a či ju aj využijem aspoň 30x. Ak áno, tak buď vyradím aspoň jednu vec zo šatníka (darujem charite, vymením s kamarátkou, predám, použijem na iný účel) alebo navštívim sekáč.
  2. Premýšľam z finančne dlhodobej perspektívy – naozaj sa mi oplatí kúpiť tašku za 5 eur, keď ju po troch použitiach vyhodím alebo radšej kúpim podobnú za 50 eur a vyradím ju za 5 rokov?
  3. Dávam pozor na to, z akého materiálu je daný módny kúsokza akých okolností bol vyrobený. Je to veľká, vraj kožená kabelka za 10 eur? Trošku to zaváňa masovým priemyslom s lacnými kožami z kráv kdesi v Pakistane, ktoré sťahuje desaťročné dieťa za bagateľ. Alebo ide o poctivo ušitú sukňu, pri ktorej viem, odkiaľ pochádza a kto a z čoho ju ušil? Toto už, naopak, má nádych udržateľnosti.

 

 

Na svete je dostupných niekoľko udržateľných materiálov, ktoré pochádzajú z obnoviteľných zdrojov a existuje množstvo značiek, ktoré udržateľnú módu predávajú. Jedným z takýchto materiálov je aj prírodný korok, ktorý je nesmierne všestranný a okrem násteniek, zátok či podláh sa z neho vyrábajú kabelky, peňaženky, kapsičky, dokonca aj bundy a dáždniky.

Móda z korku spĺňa zásady udržateľnosti týmito vlastnosťami:

  • Získava sa z kôry stromov, ktoré rastú naďalej aj po zbere/zlúpaní kôry. Zber je kontrolovaný a ten istý strom je využívaný raz za 9 rokov. Dožíva sa vyše 200 rokov.
  • Módne výrobky z korku ponúkané v CORK it sú ručne vyrábané portugalskými manufaktúrami. Nejde o masovú výrobu a remeselníci sú patrične ohodnotení za svoju prácu
  • Výrobky sú schválené organizáciou PETA, ktorá sa zaoberá ochranou zvierat. Aj preto sa označujú ako „vegánske“.
  • Korkové výrobky majú vlastnosti predurčujúce k ich dlhšej výdrži (odolnosť voči vode, poškrabaniu, ľahkosť materiálu atď.)

 

Handmade production Corkor 

 

Značka  CORK it nie je našťastie ani zďaleka jediná, ktorá sa na Slovensku venuje udržateľnej móde. Takisto ani korok nie je jediný udržateľný materiál dostupný na našom malom trhu. 

Aj u nás sa čoraz častejšie organizujú swapy a podujatia o tzv. pomalej móde, predávajú ručne šité oblečenia, recyklujú a upcyklujú plasty. V CORK it sme preto pozitívne naladení, že ľudia smerujú krok po kroku k udržateľnosti :)

Ak aj vy chcete žiť udržateľnejšie, vniesť udržateľnosť do módy je pre začiatok ten najmenej náročný počin. 

E8CADDAD-3C86-434A-9D3A-A5C674AFC8CE