V rámci Bratislavy IV doručujeme aj osobne.

Pite víno a bojujte za záchranu Zeme

Otvárajte fľaše vína a oslavujte! Dôvodom nemusí byť len veľkonočná šibačka, ale aj sviatok planéty, ktorá nám (zatiaľ) dovoľuje na nej bývať. Dnes je totiž Deň Zeme.

Nejdeme písať o tom, ako sa treba správať zodpovedne, ekologicky a udržateľne (o tom nabudúce). Naša nasledujúca rada do života nesie síce jednoznačné posolstvo, ale berte ju stále s nadhľadom a nepreháňajte to s dôslednosťou :) 

Radíme vám totiž, aby ste dnes oslavovali a pili veľa vína! Pod jednou podmienkou - že to bude víno z fľaše uzavretej korkovou zátkou. Prečo?

Pravá korková zátka je vyrobená z prírodného korku, ktorý sa získava z kôry dubu korkového. Dub korkový (quercus suber) však žije naďalej a je to vlastne jediný strom, ktorý je schopný plnohodnotne rásť aj bez vrchnej vrstvy kôry. Nová kôra mu dorastá po dobu niekoľkých rokov. Počas tejto regenerácie absorbuje 5x väčšie množstvo CO2 akoby absorboval bez pravidelného zlupovania kôry.  

Vzhľadom k tomu, že sa dub korkový dožíva 100-300 rokov, nie je jeho rola pri zachraňovaní Zeme vôbec zanedbateľná. Korkové lesy rastúce v Portugalsku pohlcujú ročne 10 miliónov ton CO2 a pomáhajú pri boji proti globálnemu otepľovaniu.

Vaša dnešná úloha je jasná. Pite veľa vína (s korkovou zátkou) a staňte sa tak spolubojovníkmi za lepšiu Zem :) :)

A samozrejme, robte všetko ostatné preto, aby Deň Zeme mohli s hrdosťou oslavovať aj naše pravnúčatá.

blog_title_VF_2048x.progressive.png